معرفی 8 وب سرور برتر و open Source
ما در اینجا می خواهیم بدانیم سرور و وب سرور چیست و چند نمونه از وب سرورهای Open Source را معرفی کنیم. سرور سامانه ای است که کاربران به روش های مختلف به آن وصل می شوند و از طریق آن می توانند اطلاعات درخواستی خود را دریافت کنند هر سرور آدرس مخصوص به خود دارد که این آدرس همان IP سرور می باشد.
وب سرور یک برنامه کامپیوتری است که صفحات وب خواسته شده را کنار هم قرار می دهد، هنگامی که شما آدرس یک وب سایت را در مرورگر خود وارد می کنید این درخواست به سرور انتقال داده می شود و سرور با نمایش سایت به درخواست شما پاسخ می دهد.
اولین وب سرور در سال 1991 منتشر شد و تا مدت زمان زیادی تنها وب سرور مورد استفاده کاربران، آپاچی بود. با گذشت زمان وب سرورهای Open Source دیگری نیز وارد دنیای اینترنت شدند.
در ادامه ما بهترین وب سرورهای Open Source را معرفی می کنیم:
1- Apache HTTP Server
Apache HTTP Server که به نام Apache یا httpd در توزیع های Red Hat معروف است بصورت رایگان و Open Source برای توسعه وب سرورها توسط انجمن برنامهنویسان توسعه و پشتیبانی میشود و تحت حمایت بنیاد نرمافزاری آپاچی قرار دارد. پس از آن اپاچی رشد کرد و به یکی از محبوب ترین وب سرورها تبدیل شد به طوری که بیش از 37٪ کل وب سایت ها از آن استفاده می کنند.
apache به زبان C نوشته شدهاست و به لطف تعداد زیادی ماژول که قابلیت سرور وب را گسترش میدهد، قابل تنظیم است. این موارد عبارتنداز: mod _ file _ cache برای ذخیرهسازی، mod _ ftp برای فراهم آوردن پشتیبانی ftp برای آپلود و دانلود فایل و mod _ ssl که امکان پشتیبانی از پروتکلهای رمزگذاری SSL / TLS را فراهم میکند.
علاوه بر این، با توجه به مجموعه غنی از ماژول ها، Apache پشتیبانی چند پروتکل از قبیل پشتیبانیIPV4 و IPV6 را ارائه میدهد و معمولاً از پروتکلهای HTTP2/ HTTP و پروتکل HTTPS استفاده میکند.
با اپاچی می توانید هاست مجازی راه اندازی کنید و چندین وب سایت را با هاست و دامنه های متفاوت به راحتی و بدون هیچگونه پیچیدگی مدیریت نمایید. برای مثال شما می توانید دامنه های.com و.edu و غیره را همزمان داشته باشید.
از طریق لینک های زیر می توانید نحوه پیاده سازی وب سرور اپاچی را روی توزیع های لینوکس یاد بگیرید.
- How to Install Apache Web Server on Ubuntu 20.04
- How to Install Apache with Virtual Host on CentOS 8
2- Nginx Web Server
Nginx که به صورت Engin-X (انجین ایکس) تلفظ می شود وب سروری Open Source است که حجم پایینی دارد و سرعت پاسخگویی آن به درخواست ها بسیار بالا است؛ همچنین Nginx به عنوان متعادل کننده بارگذاری (load balancer)، پروکسی معکوس، سرور پروکسی IMAP/POP3 و API Getway استفاده می شود. این وب سرور توسط Igor Sysoev در سال 2004 منتشر شد و با محبوبیتی که بدست آورد سعی در برکناری رقبای خود کرد تا به یکی از وب سرورهای مطمئن و پایدار تبدیل شود.
ویژگی برجسته Nginx در کارایی بالا، استفاده بسیار پایین از Ram و CPU، پاسخگویی تعداد زیادی درخواست به صورت همزمان است بطوریکه می تواند بیش از 500000 درخواست را در هر ثانیه پاسخ بدهد. به همین دلیل بیشتر کاربرانی که سایت های پر ترافیک دارند بجای استفاده از وب سرور اپاچی از وب سرور Nginx استفاده می کنند که این مورد محبوبیت Nginx را زیاد کرد. این وب سرور از سیستم عامل های مختلفی پشتیبانی می کند و می تواند علاوه بر سرورهای لینوکسی بر روی ویندوز یا مک نیز نصب و تنظیم شود.
به عنوان مثال وب سایت هایی مانند Adobe، LinkedIn، Xerox، Facebook و Twitter در حال استفاده از وب سرور Nginx هستند.
Nginx با استفاده از تنظیمات، ترفندهایی را ایجاد می کند که می تواند مانند اپاچی از پروتکل های متعددی مانند پشتیبانی از SSL/TLS، احراز هویت با استفاده از HTTP، هاست مجازی، متعادل سازی بارگذاری (load balancing) و بازنویسی URL یا URL rewriting پشتیبانی کند. در حال حاضر وب سرور Nginx سهم 31 درصدی از کل وب سایت ها را دارا می باشد.
از طریق لینک های زیر می توانید نحوه پیاده سازی وب سرور Nginx را روی توزیع های لینوکس یاد بگیرید.
3- Lighttpd Web Server
Lighttpd وب سروری رایگان و Open Source است که برای وب سایت هایی که نیاز به سرعت بالایی دارند استفاده می شود. برخلاف وب سرورهای اپاچی و Nginx بسیار کم حجم (کمتر از1 مگابایت) است و مصرف آن از منابع CPU و RAM بسیار ناچیز است.
Lighttpd تحت مجوز BSD، به صورت مجازی بر روی سیستمهای لینوکس و یونیکس اجرا میشود، اما میتواند در ویندوز نیز نصب شود. Lighttpd به دلیل سادگی، تنظیم آسان، عملکرد و پشتیبانی ماژول ها محبوب است.
Lighttpd برای مدیریت حجم زیادی از اتصالات موازی وب سایت ها که نیاز به کارایی بالایی دارند بهینه سازی شده است همچنین از ویژگی های FastCGI، CGI و SCGI برای واسط های برنامه ها پشتیبانی می کند. این وب سرور از وب سایت های کاربردی که به زبان های خاصی از جمله PHP، Python، Perl و Ruby نوشته شده اند، پشتیبانی می کند.
سایر ویژگی ها آن شامل پشتیبانی از پروتکل های امنیتی مانند TLS/SSL، فشرده سازی HTTP با استفاده از ماژول mod_compress، هاستینگ مجازی و پشتیبانی از ماژول های مختلف است.
از طریق لینک های زیر می توانید نحوه پیاده سازی وب سرور Lighttpd را روی توزیع های لینوکس یاد بگیرید.
4- Apache Tomcat
Apache Tomcat یک وب سرور Open Source می باشد که توسط شرکت اپاچی تولید شده است و قادر است برنامه های پیاده سازی شده با دو تکنولوژی پر استفاده جاوا یعنی JSP و Servlet را در محیط وب اجرا نماید. این وب سرور یکی از محبوب ترین وب سرورها برای ساختن وب سایت ها و برنامه های نوشته شده به زبان جاوا است.
Apache Tomcat مانند دو وب سرور Nginx و Apache نیست بلکه وب سروری است که دارای سرویس جاوا می باشد و دارای قابلیت های گسترده ای برای تعامل با سرویس های جاوا و در عین حال اجرای مشخصات فنی مانند (JSP) JavaServer Pages و (Java EL)Java Expression Language است. این وب سرور در ابتدا برای ارائه قابلیت های JSP که در وب سرور Apache HTTP وجود نداشت توسعه داده شد.
شما می توانید از Apache Tomcat در کنار سرور Apache HTTP برای اجرای پروژه هایی با محتوای PHP و جاوا کار کنید. شما می توانید از سرور Apache HTTP به عنوان نگه دارنده محتوای استاتیک و پویا و از Tomcat به عنوان نگهدارنده JSP استفاده کنید.
با این وجود Apache Tomcat به اندازه وب سرورهایی مانند Nginx و Apache کارآمد نیست.
از طریق لینک های زیر می توانید نحوه پیاده سازی وب سرور Apache Tomcat را روی توزیع های لینوکس یاد بگیرید.
- How to Install Apache Tomcat in Ubuntu
- How to Install Apache Tomcat in RHEL 8
- How to Install Apache Tomcat in CentOS 8
- How To Install Apache Tomcat on Debian 10
5- Caddy Web Server
Caddy یک وب سرور چند منظوره، سریع و قدرتمند است که به زبان Go نوشته شده است و از کتابخانه های پیش فرض آن استفاده می کند. Caddy می تواند به عنوان یک پروکسی معکوس، متعادل سازی بارگذاری (Load balancer) و API getway عمل کند. در Caddy همه چیز بی واسطه ساخته شده است و این باعث می شود استفاده و نصب آن آسان باشد.
به طور پیش فرض، Caddy از HTTPS و تمدید خودکار گواهینامه SSL / TLS پشتیبانی می کند و عدم وابستگی، قابلیت حمل آن را در بین توزیع های مختلف در کتابخانه ها افزایش می دهد.
Caddy یک وب سرور ایده آل برای برنامه هایی که به زبان GO نوشته شده است، می باشد و از IPV6 و HTTP/2 پشتیبانی می کند تا سریعاً درخواست های HTTP را فعال کند. همچنین از هاستینگ مجازی، تکنولوژی WebSockets پیشرفته، رونویسی URL، ریدایرکت، حافظه پنهان و از فایل های استاتیک که فشرده سازی شده اند پشتیبانی می کند.
استفاده از Caddy بسیار آسان است ولی سهم بسیار کمی را در بازار دارد و به گفته W3techs تنها 0.05 درصد از سهم بازار را به خود اختصاص می دهد.
از طریق لینک های زیر می توانید نحوه پیاده سازی وب سرور Caddy را روی توزیع های لینوکس یاد بگیرید.
6- OpenLiteSpeed Web Server
OpenLiteSpeed یک وب سرور Open Source است که بر پایه عملکرد و سرعت بالا طراحی شده است. نصب و استفاده از این وب سرور ساده و آسان است و دارای امنیت بالایی می باشد. این مقاله بر مبنای نسخه وب سرور LiteSpeed Enterprise نوشته شده است و کلیه ویژگی های اساسی در این نسخه را ارائه می دهد.
OpenLiteSpeed دارای رابط کاربری گرافیکی قوی و کاربرپسند می باشد که به شما کمک می کند domain ها یا وب سایت های خود را مدیریت کنید. برای اجرای طیف وسیعی از اسکریپت ها مانند Perl، Python، Ruby و جاوا بهینه سازی شده است. OpenLiteSpeed از IPV6 و IPV4 با SSL/TLS پشتیبانی می کند. IT پشتیبانی از TLS 1.0، 1.1، 1.2 و 1.3 را فراهم می کند.
با استفاده از وب سرور OpenLiteSpeed می توانید از انسداد پهنای باند جلوگیری به عمل آورید همچنین می توانید سرعت بالای حافظه cache، اعتبار سنجی درخواست های HTTP و کنترل دسترسی مبتنی بر IP را تجربه کنید. علاوه بر این ها شما می توانید صفحات وب را با سرعت بالا و استفاده کم از Ram ببینید. این وب سرور می تواند بیش از هزاران اتصال همزمان را منتقل و مدیریت نماید.
جدای از همه چیزهایی که گفته شد وب سرور OpenLiteSpeed می تواند متعادل سازی بارگذاری (load balancer) و پروکسی معکوس را ارائه دهد. این وب سرور تحت مجوز GPLv3 در دسترس است و می توانید آن را رایگان دانلود کنید.
از طریق لینک های زیر می توانید نحوه پیاده سازی وب سرور OpenLiteSpeed را روی توزیع های لینوکس یاد بگیرید.
How To Install the OpenLiteSpeed Web Server on CentOS 8
7- Hiawatha Web Server
Hiawatha به زبان C نوشته شده است و وب سروری سبک و امن است و برای سرعت بخشیدن به عملیات ساخته شده است. این وب سرور ایمن از روش های هک کردن مانند XSS و حملات SQL injection جلوگیری می کند. همچنین این وب سرور امکان مانیتورینگ را در اختیار کاربران خود قرار می دهد که می توانند از طریق این سیستم، پهنای باند، تعداد درخواست ها، حملات، خطاهای دریافتی و … را مشاهده نمایند.
این وب سرور همراه با مستندات لازم و کافی برای نصب و راه اندازی، شما را راهنمایی می کند. وب سرور Hiawatha برای سیستمهای تعبیهشده و یا سرورهای قدیمی که دارای مشخصات پایین هستند توصیه میشود.
8- NodeJS
شاید تعجب کنید ولی باید بدانید که NodeJS یک پلتفرم سمت سرور است. این وب سرور محیط برنامه نویسی ارائه می کند که به صورت Open Source و cross-platform است. NodeJS کتابخانه ای غنی از ماژول های جاوا اسکریپت ارائه می دهد که ساخت برنامه های وب را بسیار آسان می کند.
در NodeJS ماژول های متنوعی مانند ماژول http و request وجود دارد که به پردازش درخواست های مربوط به سرور کمک می کند و باعث می شود تا NodeJS نقش یک وب سرور را ایفا کند.
در تصویر زیر شما خروجی آدرس localhost در پورت 3333 را مشاهده می کنید که رشته Hello World را نمایش داده است.
از طریق لینک های زیر می توانید نحوه پیاده سازی وب سرور NodeJS را روی توزیع های لینوکس یاد بگیرید.
نتیجه گیری
ما در این مقاله لیستی از بهترین وب سرورها را به شما معرفی کردیم. اگر وب سروری می شناسید که بهتر از این موارد است می توانید آن را به ما معرفی کنید.
دیدگاهتان را بنویسید